SZELICSE-ERDŐFELEK

Távolság: 10 km.

Szelicsében a CC100KK útvonal belépési pontja a falu központjában található.

A Fő utca és a Függetlenség utca kereszteződésétől indulunk. A csürülyei városházának a parkja a Fő utcán található. Átszeljük, majd egy (még) el nem nevezett mellékutcán felmászunk a Magura csúcs tetejére. Követjük a jelzéseket, és jobbra tartunk, így közelítjük meg a csúcsot. (A tetején egy kerítésen is át lehet menni egyenesen). A Magura tetejéről, 827 m magasságból megcsodálhatjuk a tájat: a Tordai-hasadékot, a Torockói székelykőt, a Bedellőt, a Nagy Havast, a Vlegyászát, majd a Csigadombot, a Leányvárat, a Hóját, a Lombot, a Szent György-dombot. A távolban, ha tiszta a levegő, a Cibles és a Radnai-hegység csúcsai láthatók, északkeleti irányban pedig az Árpád-fennsík, a terület legmagasabb pontja.

Az Árpád-csúcs lesz a következő célunk.

Leereszkedünk a nyeregbe, ahol több út találkozik, és az erdőben haladunk tovább, amíg keresztezzük a 91-es utat (amely a Szélmalomhoz és a Mikes-tóhoz vezet). Az Árpád-fennsíkon homokos úton haladunk tovább. Amint elérjük egy elhagyott farm kerítését, balra forduljunk, és felkapaszkodjunk az Árpád-csúcs gerincére. (Tovább haladva elérhetjük az Árpád-fennsíkot, ahonnan vissza kell majd térnünk, hogy felérjünk a csúcsra).

Mivel az erdőben vagyunk, az Árpád-csúcsról nem sok látszik a tájból, de felismerhető a Magurától ide vezető út. 833 m magasságban vagyunk.

Keleti irányban ereszkedünk lefelé a Mikesi Házak felé: az első ház udvarán egy nagy antenna van, és Rádiós Ház néven ismert. Az előtte lévő tisztáson lépünk be az erdőbe. (A falun átvezető úton elérhetjük az Adrenalin Parkot, amelyet érdemes meglátogatni, valamint ellenkező irányba tartva, a Szélmalom komplexumot.)

A Bükkön át vezető ösvényen a sáros Bükk felé vesszük az irányt. A terület Natura 2000 védett terület, amelyet a Natura Transylvania Egyesület kezel. Láthatunk tematikus tanösvényeket, információs táblákat a területre jellemző geológiáról, növény- és állatvilágról. A CC100KK jelzéseket követve, amelyek egyes helyeken együtt haladnak a tanösvényekkel vagy a turisztikai jelzésekkel, elérjük a Kolozsvári Városháza tulajdonát képező Parkerdő területét. (Egy közelmúltbeli projekt keretében ezt a területet speciális bútorokkal, táblákkal és információs táblákkal látták el, és kialakítottak kerékpározásra, futásra és túrázásra alkalmas útvonalakat is.)

Az erdőből kilépve elénk tárul az erdőfeleki fennsík. A CC100KK ösvény dél felé halad tovább a Csillagvizsgáló felé, és keresztezi a 71-es utat, amely összeköti a Mikesi Házakat Erdőfelekkel. (Lehetőség van közvetlenül a fennsík északi oldalán található légifigyelő-állomás felfüggesztett gömbjéhez menni, áthaladva a villanypásztorral határolt legelőn).

Az útvonal keleti vége Erdőfelek község bejáratánál található. Itt található egy parkoló is a kereszteződésben, ahol több, részben aszfaltozott út keresztezi a község központja felé vezető utakat.