Segment Sălicea-Feleacu

Distanța: 10 km.

În Sălicea punctul de plecare pe traseul CC100KK este în centrul satului.

Pornim din intersecția străzii Principale cu strada Independenței. Pe strada Principală este dispus parcul Primăriei Ciurila. Trecem prin ea, apoi urcăm pe o stradă marginală (încă) fără nume spre vârful Măgura. Urmăm marcajele și ocolim prin dreapta pentru a ajunge pe vârf. (Se poate și direct pe lângă un gard dispus în partea superioară). De pe Măgura, de la altitudinea de 827 m admirăm peisajul: Cheile Turzii, Colții Trascăului, Bedeleul, Muntele Mare, Vlădeasa, apoi Dealul Melcilor, Cetatea Fetei, Hoia, Dâmbul Morilor, Lombul, Dealul Sfântu Gheorghe. În depărtare, dacă aerul este curat, se pot vedea culmile Munților Țibleș și Rodnei. În direcția nord-est vedem platoul Peana, cel mai înalt punct din zonă.

Acest vârf Peana va fi următorul nostru obiectiv.

Coborâm până în șaua unde se întâlnesc mai multe drumuri și continuăm prin pădure, până intersectăm drumul 91 (care duce spre Moara de Vânt, Lacul Micești). Având ca reper platoul Peana, continuăm pe drumuri acoperite de nisip. Ajunși în dreptul gardului unei ferme părăsite, cotim spre stânga pentru a urca pe culmea Peana. (Mergând înainte putem ajunge pe platoul Peana de unde ar trebuie să ne întorcem să vizităm vârful). 

Situându-se în pădure, de pe vărful Peana nu vom vedea mare lucru din peisaj, dar vom recunoaște drumul parcurs de la Măgura până aici. Ne aflăm la altitudinea de 833 m.

Coborâm în direcția est înspre Caselor Micești, prima casă are o antenă mare în curte și este cunoscută cu denumirea de Casa Radio. În poiana din fața ei intrăm în pădure. (Pe drumul care continuă prin sat, putem ajunge la Adrenalin Park, loc care merită vizitat, la fel ca și complexul Moara de vânt.)

Pe poteca din pădurea de fagi ne îndreptăm spre Făgetul mocirlos. Zona este arie protejată sit Natura 2000, administrată de Asociația Natura Transilvaniei. Vom vedea poteci tematice, panouri informative despre geologia, flora și fauna specifice zonei. Urmând semnele CC100KK care pe alocuri merg împreună cu celelale potecii educative sau cu marcajele turistice, ajungem în zona Pădurii Parc, proprietatea Primăriei Cluj- Napoca. (Printr-un recent proiect această zonă a fost dotată cu mobilier specific, cu indicatoare și table informative. Au fost trasate trasee de bicicletă, alergare, drumeție.)

Ieșind din pădure avem în față platoul Feleacu. Traseul CC100KK continuă în direcția sud, spre Observatorul astronomic și intersectează drumul 71 care leagă Casele Micești de comuna Feleacu. (Există posibilitatea de a merge direct spre mingea suspendată a unui post de observare aeriană, aflat pe latura nordică a platoului, trecând prin pășunea delimitată cu gard electric.)

Secțiunea de traseu are capătul estic la intrarea în comuna Feleacu. Aici este parcare amenajată, la intersecția cu mai multe drumuri, unele asfaltate care intră în comună, spre centrul ei.